Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Bluesweater
Happy Birthday to Itsmeblub & Myonlywish!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Welkom bij Virtual Popstar, de #1 community voor jongvolwassenen!

Maak nu gratis een account en praat mee op het forum. Speel games en kies uit duizenden kledingitems om je popster mee te verkleden.

Klik hier en maak je eigen account
> Sluiten
Helper
17 van de 24 sterren behaald
Profiel
Illicit
avatar

Blog

TitelReactiesDatum
NT / Matroesjka216-12-2015 16:58
NT / Henna015-12-2015 18:03

 MeldenNT / Matroesjka

Matroesjka poppen zijn houten poppetjes uit Rusland. Het zijn meestal tussen de vier en tien poppetjes die steeds kleiner worden in formaat en allen in elkaar passen.

De eerste Matroesjka set was gemaakt in 1890 door Vasily Zvyozdochkin en Sergey Malyutin. Het waren zes vrouwen gekleed in een sarafan, een traditionele Russische jurk, een jongen en een baby. Sergey Malyutin werkte als een schilder bij Savva Mamontov. De vrouw van Savva Mamontov had de poppen gepresenteerd op de Exposition Universelle in Parijs in 1900. Het speelgoed verdiende een bronzen medaille en hierna werden de poppen verspreid over de hele wereld.

Nog altijd is het traditie om de buitenste pop als vrouw te beschilderen en alle poppen volgens één overkoepelend thema te schilderen. Oorspronkelijk waren de thema´s mensen in traditionele kleding, zoals de sarafan, of sprookjes, maar in de twintigste eeuw zijn deze thema’s breder geworden. Er zijn bijvoorbeeld Matroesjka poppen gemaakt van Russische leiders en andere beroemde mensen. Meerdere versies van de Russische leiders als Matroesjka poppen zijn bekend, maar de bekendste versie bevat tien leiders, namelijk Vladimir Putin, Boris Yeltsin, Mikhail Gorbachev, Leonid Brezhnev, Nikita Khrushchev, Joseph Stalin, Vladimir Lenin, Nicholaas II, Catherina II en Peter de Grote.

Ook worden de Matroesjka’s metaforisch gebruikt: een object binnen eenzelfde object. Net zoals een ui, wanneer je de buitenste laag schil eraf pelt, heb je weer eenzelfde soort ui. Het is staat bekend als het Engelse ‘Matryoshka Principle’.

Tegenwoordig kan je online allerlei soorten Martoesjka’s bestellen, waaronder ook de blanco variant. Deze kan je zelf beschilderen en dit is iets wat ik zelf graag zou willen proberen. Deze zal met mijn gebrekkige schildertalent zeker niet zo mooi worden als de variant die wij al thuis in de kast hebben staan, maar proberen is altijd mogelijk.


Reactie plaatsen

Reageer op de blog NT / Matroesjka van Illicit .
Bericht plaatsen
Melden | Citeer
Ladybambi schreef op 12-04 11:40:
Ladybambi schreef:
Daar gaat mijn idee om dit voor de volgende NT verkiezing te gebruiken :cry2:
Wel leuk haha.
Melden | Citeer
Anoniem schreef op 12-04 07:20:
Ceres schreef:
Interessant