Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Bluesweater
Happy Birthday to Itsmeblub & Myonlywish!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Welkom bij Virtual Popstar, de #1 community voor jongvolwassenen!

Maak nu gratis een account en praat mee op het forum. Speel games en kies uit duizenden kledingitems om je popster mee te verkleden.

Klik hier en maak je eigen account
> Sluiten
Helper
17 van de 24 sterren behaald
Profiel
Ninurta
avatar

Blog

TitelReactiesDatum
My doodles101-07-2015 10:41
Shirts die ik wil (REAL)318-06-2015 14:10
HPV-prik: wel of niet?015-05-2015 16:53
Mobiel007-07-2014 12:14
Het geestige leven van Lucy Shaw514-04-2014 06:41
Between114-04-2014 06:15
Anorexia319-03-2014 18:28
Kindermishandeling019-03-2014 07:34
Make-up115-03-2014 21:20
Autisme211-03-2014 22:44
De ziekte Polio011-03-2014 22:27
Intro011-03-2014 22:19

 MeldenHPV-prik: wel of niet?
Hoi iedereen,
waarschijnlijk kent (vrijwel) ieder meisje de prik voor baarmoederhalskanker, die sinds een paar jaar wordt aangeboden tegen deze soort kanker. Dit is, bij mij in ieder geval, enkele keren in de meisjeskleedkamers ter sprake gekomen en iedereen heeft er een eigen mening over. Misschien moet je hem nog krijgen of misschien wil je juist informatie opdoen? Dat kan hier! Let op: dit is niet objectief geschreven, dat houdt dus in dat ik er vooral op inga waarom ik hem níet heb genomen!

Wat is het?
Het is een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker ofwel HPV-vaccinatie. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging om ze te gaan halen. Dit is echter niet verplicht! Vroeger werden er drie prikken gegeven, maar dit aantal is inmiddels gezakt naar twee. HPV staat eigenlijk voor humaan papillomavirus, maar vaker wordt er HPV of HPV-prik gezegd. 

Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker is, zoals het woord al zegt, een kanker die te maken heeft met je baarmoeder. Jaarlijks krijgen 600 vrouwen deze soort kanker en overlijden er 200 vrouwen. Het virus, dat deze kanker veroorzaakt, wordt overgedragen via seksueel contact. Zoals misschien wel logisch is komt deze soort kanker uitsluitend bij vrouwen voor. Er zijn ook bepaalde dingen waardoor de kans groter wordt op het krijgen hiervan, zoals bijvoorbeeld roken.

Bijwerkingen
De meeste meisjes die deze inenting halen krijgen nergens last van. Anderen kunnen wat minder geluk hebben. Sommige krijgen last van onder andere jeuk, een rode huid, pijn of een verdikking op de plek waar de prik is gezet. In enkele gevallen hebben meisjes ook last van koorts en/of hoofdpijn. 

Waarom je hem wél zou nemen?
Deze prik zou volgens de ontwikkelaars de kans op de twee belangrijkste type HVP virussen. Samen zorgen deze twee voor 70% van de gevallen met baarmoederhalskanker. Ook is er nog niemand doodgegaan na het krijgen van deze inenting, dus dat stelt al een beetje gerust. Waarschijnlijk is of wordt iedereen die dit leest ooit seksueel actief, of op zijn minst bijna iedereen. Zo gauw je seksueel contact hebt met de ander bestaat dus de kans dat je een HPV virus oploopt, wat uiteindelijk kan zorgen voor baarmoederhalskanker. Veel fijner toch, dat je met een geruster hart samen met je vriendje (of misschien vriendin!) kunt zijn?

Waarom je hem níet zou nemen?
Heel veel meisjes kiezen ervoor dit vaccin te nemen, maar een enkeling zoals ik kiest ervoor dit niet te doen. Hoewel er nu nog niet veel ernstige bijwerkingen bekend zijn, is het vaccin vrij nieuw. Met een vaccin wordt in principe de ziekte in je gespoten, maar dan wel verzwakte ziektecellen. Hierdoor zou je lichaam antistoffen hiertegen aanmaken, waardoor je hier immuun voor wordt. Toch zijn er ook enkele nadelen. Het vaccin beschermt NIET levenslang tegen het virus, maar er is ook niet precies zeker hoelang het dan wél beschermt. Er wordt geschat tussen de 5 en 6 jaar, maar dit is dus (nog) niet bevestigd. Bovendien zijn nog niet alle bijwerkingen bekend. Proefkonijn? Een beetje, want wie weet wat er over 20/30 jaar allemaal gebeurd met de personen die deze inenting hebben gehad... Door enkele sites worden zelfs gemeld dat meisjes die ingeënt waren, miskramen kregen of het syndroom van Guillan-baré. De watte? Ja, het syndroom van Guillan-baré zegt je waarschijnlijk niet veel, maar het is dus een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De gevolgen hiervan kunnen zijn dat je armen en benen zwak worden en kunnen gaan tintelen.

Dus het is hartstikke onveilig?!
Dit is eigenlijk vrij moeilijk te zeggen. Natuurlijk staan er allemaal schokkende beelden en artikelen op het internet, maar wie zegt dat dit geen spookverhalen zijn? Misschien was er wel een of andere grapjas die het leuk vind om allemaal onwaarheden op internet te verspreiden, die anderen later weer overnamen. Daarom wil ik erbij zeggen dat misschien niet alles wat hierboven staat waar is, maar aangezien ik geen deskundige ben kan ik niet precies geheel napluizen wat juist en wat onjuist is. Als tweede: denk er alsjeblieft goed over na. Of je het nu wel of niet doet, je spuit alsnog verzwakte ziektecellen in je lichaam. Het is niet zomaar iets dat je klakkeloos kunt besluiten, doe goed onderzoek voordat je kiest en overleg eventueel met je ouders. En misschien nog wel het belangrijkste: geloof niet álles wat op internet staat. Wees reeël en denk zelf goed na, dan weet je meestal al of iets een fabeltje, sprookje of feit is.

Voor diegene die nog moeten kiezen: héél veel succes met je keuze en hopelijk heeft dit geholpen! Hopelijk tot een volgende keer op een ander blogreport van mij en vergeet geen reactie achter te laten! Alvast bedankt! :d Ninurta

Reactie plaatsen

Reageer op de blog HPV-prik: wel of niet? van Ninurta .
Bericht plaatsen