Hier komen de laatste 3 forum topics
te staan waarop je hebt gereageerd.
+ Plaats shout
Bluesweater
check de competitiepagina!!
0 | 0 | 0 | 0
0%
Welkom bij Virtual Popstar, de #1 community voor jongvolwassenen!

Maak nu gratis een account en praat mee op het forum. Speel games en kies uit duizenden kledingitems om je popster mee te verkleden.

Klik hier en maak je eigen account
> Sluiten
Helper
15 van de 24 sterren behaald
Profiel
Rumple
avatar

Blog

TitelReactiesDatum
NT sollicitatie - De feniks813-09-2014 20:58

 MeldenNT sollicitatie - De feniks
Hoi allemaal! In dit artikel ga ik jullie wat vertellen over de feniks. Als je nog nooit van een feniks gehoord hebt: de feniks is een fabeldier. Maar wat is dan een fabeldier? Ook dat zal ik je uitleggen. Veel leesplezier!

Wat zijn fabeldieren?

Een fabeldier is een mythisch wezen, een dier dat niet in het echt bestaat. Fabeldieren komen vaak voor in sprookjes, fabels, mythen en legenden – in de literatuur dus. Hele bekende fabeldieren zijn bijvoorbeeld de eenhoorn, de draak en de paashaas. En ken je de Harry Potter-serie? Daar zitten ook een hoop fabeldieren in verwerkt. Denk maar aan Scheurbek de hippogrief of Felix de feniks! Op die laatste ga ik vandaag wat dieper in.
Wat is een feniks?

De feniks ziet er uit als een soort vogel ter grootte van een zwaan, hij wordt ook wel de vuurvogel genoemd. Zoals je zou verwachten bij het woordje 'vuur' in de naam, heeft de feniks meestal een rood- en goudkleurige vacht.
Een feniks kan verdwijnen en ergens anders weer verschijnen met een flits van vuur. Zijn staartveren gebruikt men in toverstokken, zijn tranen hebben een genezende werking.
Dit fabeldier is vrij bekend doordat hij in de Harry Potter-serie is verschenen. Volgens de Latijnse dichter Ovidius eet een feniks niet gewoon zaden en grassen (zoals de meeste vogels doen), maar drinkt hij het sap van bepaalde kruiden. Om de vijfhonderd jaar bouwt hij een nest, hoog in een palmboom. Dit nest vliegt in brand en de ziel van de vogel stijgt op. Uit zijn borst komt daarna een nieuw fenikskuiken, dat weer vijfhonderd jaar oud wordt. In feite is de feniks dus onsterfelijk, omdat hij telkens herboren wordt. Er zijn variaties op deze uitleg. Men is het erover eens dat een feniks na zijn dood weer herboren wordt, maar de manier waarop kan nogal verschillen. Er wordt bijvoorbeeld ook gezegd dat feniksen na elk overlijden herboren worden uit hun eigen as in plaats van uit de borst. In de Harry Potter-serie is dit laatste het geval, zoals je hier (aanklikbaar) kunt zien.
Geschiedenis

Oorspronkelijk komt de feniks uit de oude Egyptische mythologie, waarin hij 'benu' heette. Hij was het symbool van de stad Heliopolis (oftewel de Zonnestad). Men associeerde hem dan ook met de zon, want die 'stierf' elke avond en werd de volgende dag opnieuw geboren, net als een feniks eens in de vijfhonderd jaar sterft en opnieuw geboren wordt.
Schrijvers uit de Griekse en Romeinse Oudheid, zoals Herodotes, beweren dat er maar één feniks heeft bestaan in de hele wereld. Gaan zij er dan vanuit dat de feniks ooit echt bestaan heeft? Misschien wel. Inmiddels weten we beter: de feniks is zonder twijfel een bedenksel van de mens.

Symboliek

In de Chinese mythologie stond de feniks symbool voor macht, trouw, eerlijkheid, oprechtheid en rechtvaardigheid. In de middeleeuwen werd de feniks in de christelijke symboliek gebruikt, evenals in het Classicisme. Tegenwoordig is hij het symbool van de onsterfelijkheid en een metafoor voor het overwinnen van tegenslagen. Hier schuilt wel een kern van waarheid in, omdat het aan het einde van een cyclus toch echt lijkt alsof een feniks sterft – maar dat doet hij niet!
Tot slot

Na het lezen van dit artikel weet je als het goed is een stuk meer over de feniks. Ik vind het persoonlijk een prachtig dier en het is jammer dat hij niet in het echte leven bestaat of bestaan heeft. Gelukkig zijn er een hoop boeken en films waarmee je je kunt verdiepen in de wereld van de feniks, waaronder de Harry Potter-serie waar ik al naar verwees. Ik hoop dat je dit leuk vond om te lezen!

Reactie plaatsen

Reageer op de blog NT sollicitatie - De feniks van Rumple .
Bericht plaatsen
Melden | Citeer
SoldToADemon schreef op 14-09 10:29:
SoldToADemon schreef:
Awesome artikel, je verdient het. Gefeliciteerd :3â™Ĩ
Melden | Citeer
Placebo schreef op 13-09 22:17:
Placebo schreef:
Congratsssss hihi
Melden | Citeer
Rumple schreef op 13-09 22:13:
Rumple schreef:
Thanks mensen (:
Melden | Citeer
Laryanue schreef op 13-09 22:11:
Laryanue schreef:
Congratulations Miss Gold.
Melden | Citeer
Anoniem schreef op 13-09 21:10:
Roseberry schreef:
Just perfect.
Melden | Citeer
Anoniem schreef op 13-09 21:02:
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie schreef:
Yaaaaay
Melden | Citeer
Cleopatra schreef op 13-09 21:00:
Cleopatra schreef:
Pendulum schreef:
congrats repelsteeltje!!!!!!!

Melden | Citeer
Anoniem schreef op 13-09 21:00:
Kuvira schreef:
congrats repelsteeltje!!!!!!!